Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką



Sezon na owoce majowo-czerwcowe trwa, dlatego też mam dla was słodką propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :)

Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 szklanki (pojemność szklanki 250 ml ) ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego o smaku migdałowym (ok. 8 g)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g rabarbaru albo 150 g rabarbaru i 150 g truskawek - w zależności jaką wersję wybieramy


Wykonanie: Całą zabawę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu. Ja zazwyczaj biorę do tego garnuszek 500 ml i w nim rozrabiam drożdże dodając 1 małą łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki plus niewielką ilość letniego mleka i wszystko razem mieszam aż drożdże się rozpuszczą , następnie odstawiam na jakieś 15 minut, przykrywając rozczyn ściereczką.

Do dużej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, dodajemy same żółtka, pozostałą część cukru, wlewamy rozczyn, który powinien nam podwoić swoją objętość, dodajemy ciurkiem mleko, wyrabiając już rękoma ciasto, tą samą czynność powtarzamy z roztopionym masłem. Wlewamy ciurkiem i rozrabiamy. 

Ciasto należy tak długo wyrabiać i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać ciut więcej mąki ale nie przesadzać bo drożdżówki wyjdą twarde a tego byśmy nie chcieli :) Tak gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Po czasie wyrabiam jeszcze raz ciasto i odstawiam na kolejne 30 minut ale nie jest to konieczne, można już wtedy przystąpić do formowania kulek.

Ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 8 równych części, formujemy kulki. Szklanką z szerokim dnem, albo miseczką robimy wgłębienia. Aby ciasto nie przyklejało nam się do naczynia posypujemy ją mąką.


Tak przygotowane drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem jakie nam zostało, to sprawi ,że nabiorą złotego koloru podczas pieczenia.


Każde zagłębienie wypełniamy nadzieniem dociskając je do ciasta, jak widać ja wybrałam rabarbar. Posypujemy dodatkowo same owoce cukrem, ponieważ rabarbar nie jest za słodki sam w sobie.


Na koniec pozostaje nam tylko połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i obsypać solidnie samą górę.

Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienia się.

Wyciągamy, studzimy i gotowe! 

Można jeszcze ewentualnie polać je lukrem (cukier puder + ciepła woda + sok z cytryny)







Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)