Orzechowiec


Orzechowiec, miodownik - ciasto znane pod wieloma nazwami ale smakuje tak samo pysznie :)
Przepis jest na dużą blaszkę więc taka rodzinna porcja ciasta na jesienne wieczory i nie tylko. 
Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zapraszam również po wersję ciasta z masą kajmakową -> Orzechowiec - Miodownik 


Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie )
  • 3 łyżki płynnego miodu

Krem budyniowy:

  • 2 waniliowe / śmietankowe budynie
  • 0,5 L mleka 
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła

Masa orzechowa:

  • 350 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 minut. Wyciągamy, dzielimy na 2 równe części i jedną część, a następnie drugą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm i pieczemy przez 15 minut w temp. 200 *C gotowe blaty schładzamy

z 0,5 L mleka przygotowujemy krem. 300 ml zagotowujemy z cukrem a z pozostałych 200 ml rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie nam się podnosić wlewamy mieszankę i mieszamy tak długo i tak intensywnie aż budyń zgęstnieje. Należy uważać aby nie powstały nam grudki. Studzimy.

Masło miksujemy aż nabierze puszystości i porcjami dodajemy nadal miksując, porcjami nasz budyń. Miksujemy razem wszystko na średnich obrotach do chwili powstania jednolitego gładkiego kremu. Ważne aby budyń był chłodny ponieważ może nam stopić masło.

Na pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem
Potłuczone orzechy na mniejsze kawałki smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając z dodatkiem miodu i masła. Masę orzechową wykładamy na samą górę ciasta.

Ciasto chłodzimy, najlepiej smakuje na drugi dzień. Może wydawać się ciut twarde ale z czasem mięknie i jest przepyszne !






Share:

4 komentarze

Dziękuje za komentarz :)