Placek z jabłkami i gruszką



Oto moje nowe dzieło, mój pierwszy:  Placek z jabłkami - w mojej ulepszonej wersji z gruszką :) co najważniejsze jest TANIE , szybkie i smaczne :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 duże jajka (jeżeli są małe to 5 jajek)
  • 2/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 16 dag )
  • 2 opakowania cukru wanilinowego 
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru
  • 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy

Wykonanie:

Ciasto: oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu i na przemian , cały czas ucierając po żółtku oraz porcjami kefir / śmietana ( w zależności co mamy). Do masy przesiewamy wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Polecam wrzucać po szklance i wymieszać, to spowoduję łatwiejsze rozmieszanie ciasta.
Teraz niestety będzie, jak dla mnie najgorsza część. Do masy dodajemy po trochu ubitą pianę i mieszamy delikatnie. Ciasto będzie się nieco lepić co trochę utrudni sprawę. Ja użyłam do mieszania uginającej się łopatki do zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie zrobiłam
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i wkładamy ciasto na 40-45 minut w zależności od wysokości ciasta. Ciasto będzie gotowe gdy nabierze rumianych kolorów a brzegi same będą odchodzić lekko od blachy



Share:

5 komentarze

  1. wygląda przesmacznie, a teraz mamy sezon na jabłka, więc chyba się zabiorę za niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a kiedy ten cukier wanilinowy dodać ? Nie jest napisane i dałam część do ciasta, oprócz szklanki cukru pudru, trochę posypałam jabłka po wierzchu... resztę schowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz musiałabym sprawdzić w książce kucharskiej ale wydaje mi się ,że dobrze zrobiłaś :) na pewno jeszcze odpisze w sprawie Twego pytania pod tym komentarzem

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)