Miękkie Pierniki świąteczne


Ten przepis na pierniczki jest dla ludzi, którzy maja w planach upieczenie ogromnej ilości pierników, ale można składniki podzielić na dwa i mieć mniej niż jest pokazane.

Składniki:

  • 1.5 kg mąki
  • 70 dag miodu
  • 30 g sody lub amoniaku
  • 25 dag masła
  • 25 dag smalcu
  • 3-5 łyżek kakao
  • 3 jajka
  • duża przyprawa korzenna do piernika bądź dwie małe 
  • 0.5 kg cukru
Wykonanie: w garnku roztapiamy i zagotowujemy przez chwile: masło +cukier+ smalec+ miód i pozostawiamy do ostygnięcia.W drugiej misce należy wymieszać składniki suche. Czyli mieszamy mąkę z sodą, przyprawą do pierników i kakao, następnie dodajemy jajka. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i wszystko razem zagniatamy. UWAGA! Ciasto będzie lejące. Można dodać odrobinę więcej mąki ale nie należy przesadzić ponieważ ciasto po nocy stwardnieje ,a a nadmiar mąki może spowodować ,że zamiast miękkich pierników będziemy mieli kamyki.
Gotową masę pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy foremkami i pieczemy od 5- 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C 
Dekorujemy dowolną metodą, lukrami, czekoladą itp.

Share:

5 komentarze

  1. a u Ciebie zawsze coś smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najadłam się samym patrzeniem :) Muszą smakować wyśmienicie, bo wyglądają wspaniale! Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam w ubiegłym roku i były pyszne, w tym roku znów je zrobię. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)