Czekoladowe Naleśniki z Bananami


Gazetowy przepis , ale muszę przyznać, że naleśniki wyszły mi identycznie jak na obrazku z gazety, może z nieco gorszego aparatu robione hehe :)
tak więc ...

Składniki:
  • 40 gram gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki kakao
  • 625 ml mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 5 bananów
  • olej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 200 gram serka homogenizowanego
  • 1 łyżka ciemnego rumu ( ja dodałam zwykły biały z racji ,ze ciemnego nie miałam)

Wykonanie: Podgrzewamy 250 ml mleka w garnku po czym wrzucamy kostki czekolady i rozpuszczamy. Kiedy czekolada nam się połączy z mlekiem odstawiamy do wystygnięcia.
Do rozpuszczonej czekolady w mleku dodajemy: 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki roztopionego masła oraz łyżkę rumu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki (może być mikser ;) ). Mąkę oraz kakao przesiewamy przez sito i wsypujemy do płynnej masy. Całość należy połączyć z szczyptą soli i odstawić na dwie godziny.
Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni , a naleśnik w nim nie pływa). Należy pamiętać aby smażyć na bardzo małym ogniu i nie za długo, zbyt mocno przysmażone naleśniki nie będą nam się chciały zwijać.
Rozrabiamy i gotujemy budyń w 375 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru ( ja zawsze cukier dodaję do gotującego się mleka). Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie łączymy z serkiem waniliowym.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż  na pół i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny aby banany nie ściemniały.
Na każdy czekoladowy naleśnik wykładamy 2-3 łyżeczki masy budyniowej, następnie kładziemy na brzegu banana i zwijamy w rulon. Posypujemy resztą cukru pudru no i...

Smacznego ;)



Share:

8 komentarze

  1. aż ślinka cieknie;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Jak długo trzeba smażyć naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumienią :) do minuty :) wszystko zależy jak dużo ciasta wylejemy na patelnie im więcej tym dłużej :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)