Czekoladowe Naleśniki z Bananami
Gazetowy przepis , ale muszę przyznać, że naleśniki wyszły mi identycznie jak na obrazku z gazety, może z nieco gorszego aparatu robione hehe :)
tak więc ...
Składniki:
- 40 gram gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżki kakao
- 625 ml mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 5 bananów
- olej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 gram serka homogenizowanego
- 1 łyżka ciemnego rumu ( ja dodałam zwykły biały z racji ,ze ciemnego nie miałam)
Wykonanie: Podgrzewamy 250 ml mleka w garnku po czym wrzucamy kostki czekolady i rozpuszczamy. Kiedy czekolada nam się połączy z mlekiem odstawiamy do wystygnięcia.
Do rozpuszczonej czekolady w mleku dodajemy: 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki roztopionego masła oraz łyżkę rumu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki (może być mikser ;) ). Mąkę oraz kakao przesiewamy przez sito i wsypujemy do płynnej masy. Całość należy połączyć z szczyptą soli i odstawić na dwie godziny.
Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni , a naleśnik w nim nie pływa). Należy pamiętać aby smażyć na bardzo małym ogniu i nie za długo, zbyt mocno przysmażone naleśniki nie będą nam się chciały zwijać.
Rozrabiamy i gotujemy budyń w 375 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru ( ja zawsze cukier dodaję do gotującego się mleka). Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie łączymy z serkiem waniliowym.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny aby banany nie ściemniały.
Na każdy czekoladowy naleśnik wykładamy 2-3 łyżeczki masy budyniowej, następnie kładziemy na brzegu banana i zwijamy w rulon. Posypujemy resztą cukru pudru no i...
Smacznego ;)
7 komentarze
pierwszy raz widze ;D
OdpowiedzUsuńMniam pychota!:D
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki;)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńWitam. Jak długo trzeba smażyć naleśniki?
OdpowiedzUsuńAż się zarumienią :) do minuty :) wszystko zależy jak dużo ciasta wylejemy na patelnie im więcej tym dłużej :)
UsuńDziękuje za komentarz :)