Ciasto Ptasie mleczko, Pianka


Ciasto Ptasie mleczko, zwane również pianką czy tęczowym ciastem.
Ciasto idealne na upalne dni. Tanie, szybkie, smaczne i bardzo efektowne. Ma jeden minus, szybko znika :)

Składniki:
(blaszka ok. 24 x 28)

  • 1 galaretka cytrynowa (żółta)
  • 1 galaretka agrestowa (zielona)
  • 1 galaretka truskawkowa (czerwona)
  • 1 galaretka Jabłkowa (jasny zielony)
  • 4 x 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g herbatników np. petitki  
  • 800 ml wrzątku

Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku w osobnych naczyniach, studzimy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki, jeżeli mamy dziury można tam pokruszyć mniejsze kawałki.
Każda warstwa będzie robiona w następujący sposób:
Ubijamy 300 ml śmietanki i kiedy już ją mamy ubitą, wlewamy do niej ciurkiem i powoli pierwszą galaretkę (musi być zimna! Bo inaczej śmietana się zważy), Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się śmietanki z galaretką i gotową wylewamy na herbatniki. Wkładamy do lodówki aby szybciej zastygła, a w między czasie robimy to samo z następną warstwą i tak aż do wyczerpania galaretek :)
Całe ciasto wkładamy na koniec do lodówki na parę godzin aż pianki stężeją.




Ciasto jest bardzo pyszne! Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć ,że rozpływa się w ustach :)

Mi wyszły aż 4 warstwy ale jeżeli ktoś chce jeszcze więcej dlaczego nie :)
na samą górę można również wylać samą galaretkę i też będzie cudownie.

Smacznego :)
Z dziećmi i dla dzieci 2017

Share:

10 komentarze

  1. wow :) ale bosko to wygląda, a przepis wcale nie wydaje się taki trudny!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i kolorowe!
    Dzieciom spodobałoby się na 200%...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakich wymiarów użyć blaszki, żeby wyszły te 4 warstwy ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super😄wykorzystam na pewno😄

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda :)

    www.clinicfood.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ,delikatne na upalne dni
    Ale zamias smietanki można dodać serki homogenizowane waniliowe i wyjdzie sernik na zimno
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy z serkami homogenizowanymi faktycznie wyjdzie dobra konsystencja i będzie trzymało się to "kupy"? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko zależy od proporcji galaretki i serka homogenizowanego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)